Intensivt användande av multimedia kan förminska viktig del av hjärnan

Intensivt användande av multimedia kan förminska viktig del av hjärnan

Av: Sofia Elmers

Datum: 18 augusti, 2021

Medietiden bland barn och unga har ökat det senaste årtiondet. Enligt Statens medieråds undersökning Ungar & medier 2017 använder till exempel 76 procent av 15-åriga flickor mobiltelefonen mer än tre timmar per dag och 79 procent av 18-åriga pojkar internet mer än tre timmar per dag. Samtidigt har medieanvändning utökats med fler kanaler. Unga använder massa olika appar på telefonen, spelar vid datorn, ser på TV och lyssnar på böcker via bildskärm.

I en studie med vuxna från University College London visade det sig att individers medieanvändning hade ett samband med strukturen på hjärnan. Individer som använder många olika multimedia har mindre volym grå hjärnsubstans i främre gördelvindlingen (ACC), en del av hjärnan djupt inne bakom pannloben. Den här delen av hjärnan styr vår självreglering, exempelvis vårt fokus och vår uppmärksamhet. Det kan också beskrivas som vår impulskontroll och vår förmåga att agera flexibelt. Den är även inblandad i våra processer kring lärande från tidigare erfarenheter och att utifrån det fatta bra beslut.

Denna forskning kan möjligtvis förklara sämre kognitiv kontrollförmåga och negativ socioemotionell utveckling i samband med multitasking i medieanvändning. För att träna självreglering är ett tips att testa den här övningen.