Hållbar fred börjar i det lilla….

Hållbar fred börjar i det lilla….

Av: Sofia Elmers

Datum: 3 mars, 2022

Hållbar fred kan börja i det lilla, ett andetag åt gången…men det är inte alltid så enkelt

För att bygga hållbar fred behöver vi börja med oss själva, inifrån och ut. När vi upplever inre frid och kärlek för oss själva växer ur detta tillstånd möjlighet till medkännande, förståelse och acceptans av andra människor och även djur och natur. Det börjar med förmågan att kunna känna och rikta den kärleken till personer i den egna familjen, i kamratgänget, i skolan och sedan i större och större sammanhang upp till fred och samförstånd inom länder och mellan länder och folkgrupper.

Människor som utövar våld lider inombords även om lidandet är tystat av murar av hat, ilska eller sorg. Beteendet är svårt att förstå och acceptera. Samtidigt vet vi att vi alla kan brusa upp, reagera och projicera ut vår egen ångest och oro genom konflikter utanför vår egen person. Det är på så sätt en inre konflikt blir till en yttre.

Så hur kultiverar vi inre frid och bygger acceptans till oss själva och till andra?

Har vi djupgående problem behöver vi ofta hjälp av en erfaren professionell person, men om vi är relativt stabila så kan vi genom daglig medvetandeträning förstärka och förbättra förmågor som får oss att må bättre och fungera bättre i relation till oss själva och andra. Här är en mycket enkel övning som Thich Nhat Hanh* föreslår, som du kan träna överallt var du än befinner dig.

Tag ett medvetet, mjukt andetag in. Le och säg tyst till dig själv: jag vet att jag andas in. Andas ut lugnt och medvetet och säg till dig själv: jag vet att jag andas ut.

När du tränat detta ett tag kommer andetagen bli mer och mer lugna och du kommer hem till dig själv, vilket innebär att ditt medvetande kommer tillbaka till din kropp. Leendet ”lurar” ditt nervsystem att du är fridfull, även om så inte råkar vara fallet just då. Du kan förändra det du säger till dig själv utifrån din egen fantasi och vad som passar dig. Tex kan du säga: jag andas in lugn, jag andas ut frid. Jag andas in syre, jag andas ut glädje. Möjligheterna är ändlösa.

Låt oss träna lite varje dag, för att må bättre själva och kunna bygga ett mer fredligt samhälle, andetag för andetag.

Thich Nhat Hanh är en världsberömd fredsaktivist, författare, poet och buddhist. Han gick bort i början av 2022 men hans verk och liv lever för evigt kvar. Här kan du se en kort film om hur han ser på frid (4 minuter) https://youtu.be/gzuxdem1xbw

Catrin Rudling

Du kanske också gillar...